Gedrukte reclame in Hasselt

Tim Vervoort
Door Tim Vervoort 20/12/2013

Interessante links

Papier

Elk gezin in Hasselt krijgt elke woensdag een pakket reclame in zijn brievenbus. Een heel groot deel van deze mensen leest deze reclame niet, maar gooit deze rechtstreeks in de vuilbak. Toen wij het pakket reclame op de weegschaal legden, gaf deze maar liefst 1,25 kg aan!

Reken even met ons mee:

Als een bundel reclame 1,25 kg weegt en elke week verschijnt, wil dat zeggen dat elk huishoudens deze bundel reclame 52 keer per jaar ontvangt. Dat komt neer op 65 kg gedrukte reclame per jaar, per huishouden, dat standaard binnenkomt. Hierbij is er nog geen rekening gehouden met het gewone briefverkeer en nog meer reclame van derden.

In eerste instantie klinkt 65 kg nog niet zo heel erg veel, maar als we gaan kijken naar het aantal huishoudens dan wordt dat een heel ander verhaal.

Sinds 2013 telt Hasselt ruim 75.000 inwoners en heeft dus zo een 30.000 gezinnen. Stel dat elk van deze gezinnen een bundel reclame ontvangt van 1,25 kg dan wil dat zeggen dat hier ruim 195.000 kg papier aan te pas komt.

Voor de Hasselaren een heel jaar aan gedrukte reclame te voorzien wordt dus 195 ton papier gebruikt. Maar hoe groot is deze stapel nu eigenlijk? Hoeveel bomen worden hiervoor omgekapt?

U kunt gemiddeld uit één boom zo een 8333 vellen A4-papier krijgen. Voor één ton papier hebt u dan 12 bomen nodig. Voor onze grote berg van 195 ton hebt u dus ruim 2340 bomen nodig. Maar hierbij houdt het niet op, want we hebben het gemiddelde van krantenpapier genomen. Maar hoeveel bedrijven drukken hun reclame af op dikker papier of zelfs foto-papier? En zoals u wel al kunt denken, gebeurt er ook wel eens een misdruk van een partij folders. Het nu al grote getal van 2340 bomen, zal dus waarschijnlijk nog een pak hoger liggen.

Maar wat zegt 2340 bomen u nu eigenlijk? Wel, gemiddeld plant men 1000 bomen per hectare. Een hectare is een gebied van 100m x 100m = 10 000m². Dit wil zeggen dat er een gebied van 4680m x 50m nodig is voor dat aantal bomen, of anders gezegd, bijna 47 voetbalvelden.

Er worden dus heel veel bomen opgeofferd voor de bundel reclame, maar daar houdt het helaas niet bij op. De reclame wordt echter gedrukt met inkt die niet goedkoop is. De reclame wordt tot bij u gebracht en daarna wordt deze ook weer opgehaald door de papierwagen. Er komt dus ook veel energie en vervuiling aan te pas.

Alsof dat nog niet genoeg is wordt papier gemaakt uit houtvezels en veel water. Een blad papier bestaat uit 50% vezels en 50% water. Gelukkig is er een oplossing. Iedereen die in Groot-Hasselt woont, kan gratis een sticker aanvragen bij de stad Hasselt. Deze sticker zorgt ervoor dat er enkel informatiebladen in uw brievenbus terecht komen. Maar hoe komt je nu aan zo een sticker? Je kan ze eenvoudig, gratis en vrijblijvend afhalen op de volgende plaatsen:

  • Onthaal Technische Diensten, Dr. Willemsstraat 34
  • Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59
  • Dienst Bevolking, Administratief Centrum Groenplein 1
  • 3500 Hasselt

Wij raden dus iedereen aan om deze sticker aan te brengen en om zo de papierafvalberg en de bomenkap te doen verminderen.

Artikel © Tim Vervoort & taal Livia Peeters

Geen reclame

Bronnen

http://www.grainedevie.org/nl/page/5/hoeveel-bomen
http://www.hasselt.be/nl/content/6999/antireclame-b-b-sticker-b-b-s.html
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hasselt_(Belgi%C3%AB)
http://hasselt.lokaal.be/statistiek/
http://m.goeievraag.nl/vraag/195798?from=www

http://www.papierenkarton.nl/vraag-en-antwoord/grondstoffen-2

http://nl.wikipedia.org/wiki/PapierSociale media

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Hasselt-Nieuws door ons te volgen op bovenstaande kanalen.

Meer nieuws uit Hasselt

Tag Cloud