Leven op het platteland of in de stad

Tim Vervoort
Door Tim Vervoort 19/05/2014

Interessante links

Leven op het platteland of in de stad?

door Tim Vervoort - Hasselt, maandag 19 mei 2014

Een bezoek aan mijn nonkel in Italië bracht mij op het idee voor het schrijven van deze tekst. Hij woont in de streek Alatri, Lazio in Italië, gesitueerd op een berg, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Rome. Om naar de winkel te gaan, was hij elke keer verplicht helemaal de berg af te rijden en vervolgens opnieuw helemaal terug naar boven te rijden. Eenmaal in de stad werd ik overweldigd door de drukte. Maar wat is nu beter: de stad of het platteland?

Het voornaamste voordeel van de stad is dat de bewoners alles in de buurt hebben. Als zij iets nodig hebben van de winkel, is er altijd wel eentje in de buurt die open is, op welk tijdstip of op welke dag dan ook. Even een brood halen bij de bakker of de supermarkt? Geen probleem! Alle artikelen zijn binnen handbereik. Daarbij is het ook gemakkelijk om ergens naartoe te gaan. De autosnelwegen zijn kort bij de steden gelegen en dankzij de nationale wegen is iemand snel op een andere locatie. In de stad is het ook gemakkelijk om iets te gaan doen. Er worden vaak culturele activiteiten georganiseerd en dankzij diverse horecazaken is een dagje erop uitgaan geen probleem. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een dicht netwerk van openbaar vervoer.

Niet alleen zijn er veel zaken in de buurt, maar ook vrienden, kenissen en collega's moet je niet ver gaan zoeken. Doordat het aantal inwoners in een stad vaak vele malen hoger is dan in een dorpje is de kans ook veel groter dat er iemand 'bekend' in de buurt woont. Door de grote variëteit aan inwoners is het helemaal niet moeilijk om sociale contacten te vinden. Vrienden zijn snel gemaakt door eens een stapje in de wereld te zetten.

Zoals eerder vermeld zullen er waarschijnlijk een aantal collega's in de buurt wonen indien u in een stad woont. Dit komt doordat een stad vaak een grotere werkgelegenheid heeft dan een dorp. De noodzakelijke transportwegen waaronder autosnelwegen, kanalen en gewestwegen maken het voor de bedrijven zeer aantrekkelijk om zich in een stad te vestigen. Een stad met veel inwoners trekt veel bedrijven aan vanwege de potentiële werknemers. Daarbij trekken bedrijven ook veel mensen aan.

Een ander voordeel van de stad is dat mede door een grotere drukte en een hoger aantal inwoners het veiligheidsniveau in een stad hoger is dan op het platteland. Een overval of inbraak zal sneller worden opgemerkt door buurtbewoners, voorbijgangers of de politie. De politiemacht in een stad is vaak ook beter voorbereid en bestaat uit meer manschappen. Ook wanneer je dringend hulp nodig hebt van een dokter of de brandweer, is dit geen probleem in een stad.


Natuurlijk is niet alles positief aan het wonen in een stad. Bijvoorbeeld het sociaal contact. Uit eigen ervaring blijkt dat het sociale contact tussen buren of onbekenden in dorpen veel beter is dan in steden. Een 'goede dag' of een simpele 'hallo' wordt bijna nooit gehoord in de straten van steden. Terwijl in een dorpje de mensen elkaar vaker en beter zullen kennen. Vele inwoners van de stad kennen niet eens de naam van hun buren of hebben ze al enkele maanden niet meer gezien.

Al die extra mensen en al dat extra verkeer in de stad zorgt ook voor een immense drukte. De tijd dat kinderen nog op straat konden spelen of wanneer je rustig op een bankje langs de straat kon zitten, is verleden tijd. Alle uitlaatgassen van de wagens en fabrieken zorgen voor een belabberde luchtkwaliteit. Nachtlawaai en gasboetes zijn beide kinderziekten van de steden die het de buurtbewoner het niet aangenamer maken om in de stad te wonen. Niet onbelangrijk is dat het leven in de stad helemaal niet goedkoop is. De vastgoedprijzen in steden liggen vaak vele procenten hoger dan op het platteland. Een gratis parkeerplaats wordt heel schaars in de binnenstad.

Het antwoord op de vraag of het leven in de stad of op het platteland nu beter is, zal variëren naargelang de situatie en de ervaringen van het individu. Mensen die liever alles in de buurt hebben en overal snel kunnen zijn zullen beter in de stad gaan wonen terwijl mensen die op hun rust en sociaal contact gesteld zijn, het beter zullen vinden in een dorpje. Soms heb je de keuze echter niet. Dit kan zijn doordat er geen huizen beschikbaar zijn of omdat het door gezondheidsredenen of wegens financiële omstandigheden niet mogelijk is zich te vestigen waar je dat eigenlijk zou willen.

Sociale media

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Hasselt-Nieuws door ons te volgen op bovenstaande kanalen.

Meer nieuws uit Hasselt

Tag Cloud